Haber

Borçka’da Vatandaş ve Esnaf Ekonomik Krizden Şikayetçi

UĞUR İSTANBULU

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Artvin’in Borçka ilçesinde yaşayan vatandaşlar geçim maliyetinin yüksek, esnaf ise iş yapamamaktan şikayetçi oldu. Borçka’da terzi olarak çalışan İlker Şentürk, “25 yıldır ceket dikmeyi unuttum. Eskiden bayramlarda günlerce takım elbise dikerdim, sabaha kadar konfeksiyonculuk çıkınca terzilik biterdi. .” Emekli vatandaş Ali Yılmaz ise, “Emekliyim ve emekliyoruz. Emekliyim, çocuklarımla lokantaya gidip yemek yiyemiyorum. Tatili çoktan unuttuk. Yapamayacağım.” Bu yıl da bir kurban kesmek için” dedi.

Borçka’da esnaf ve vatandaşlar ekonomik kriz nedeniyle yaşadıkları sorunları Kurban Bayramı öncesi ANKA ile görüştü. Haberler Ajansına söyledi. Borçkalı bir vatandaş, “Yarım zam yapmışlar. Recep Tayyip Erdoğan Rize’ye geldi, çaya zam yaptı, o zamma göre vatandaş da yarı yarıya artırdı. Şu kadar çay 5 lira ve o kadar. değerli. Bakın burada dışarıda oturuyorum ve içeri girince çay içmem gerekiyor” dedi.

“YEREL TİCARETLERDE 5-6 AY ÖMÜR VAR”

Borçka manav dedi ki:

“Ben zavallı bir esnafım. Esnaf bu memlekette uzatma oynuyor. Millet mücadele ediyor esnaf diye bir şey kalmayacak kardeşim. 5-6 ay böyle kalacak, sonra bir daha olmayacak” .Şu anda bakkaliye fiyatları yeterli diyelim.Vatandaş birkaç kilo yerine bir kilo kazanmış olur.Bir tane alırız yapacak bir şey yok ne yapalım Şu anda alabilen alabilir ama sebze fiyatları eskiye göre dipte artık insanların alım gücü sıfır diyebiliriz eskiden satardık mesela 3 günde 30 kasa domates şimdi 3 günde 3 kasa domates. “Bunu satabilecek durumdayız. Buradayız. Zincir marketler küçük marketleri bitirdi demek istiyorum. Serserimizin domatesleri bitmek üzere ve 250 kuruşa onu bekliyor. Yani 2 kilometre 250 kuruşa gidip oradan alıyor, yerli esnaf iflas ediyor, bu da yerli esnafın sonu. yerel esnaf geldi, biz de sonuna kadar oynuyoruz.”

“23 SEZON DIŞINDA BORÇKA’DA SADECE 3 SEZON KALDI”

Borçkalı terzi İlker Şentürk, şöyle konuştu:

“55 yıldır Borçka esnafıyım. 55 yıldır İstanbul’a gelirim bu sene İstanbul’dan ayrıldım artık gitmiyorum. 3 bin liraya gelip gidiyordum kazandığımız parayla, artık istanbula gidemiyoruz şimdi adam ‘parayı verirsen’ diyor ‘mal göndereyim’ diyor ve esnaf bitiyor önceden 23 terzimiz vardı şimdi 3 kişi olduk 2 kişi gidiyoruz burada bir yeğenim var Borçka’da bir tek o kaldı diyebilirim 74 yaşında bir arkadaşım var maalesef gidiyoruz ve dediğim gibi tek terzi var gitti vatandaş iradesini gösteriyor ama fermuar pantolon pantolon su otobüs o kadar çok şey ki ben 25 senedir ceket dikmeyi unuttum eskiden bayramlarda ve bayramlarda günlerce sabahlara kadar grup elbise dikerdim hazır giyim işi çıktı, terzilik bitti.”

“BORÇKALI EMEKLİ RESTORANINDA YEMEK YEMİYORUM”

Borçka emeklisi Ali Yılmaz şunları söyledi:

“Artvin Borçkalıyım, emekliyim emekliyoruz. Emekliyim, çocuklarımla rahat rahat lokantaya gidip yemek yiyemiyorum. Tatili unuttuk aslında. aşikar ve paramızın değeri dünyada bir ilk mi bilmiyorum ama gerçekten bu ülkede zor bir dönemden geçiyoruz ve inşallah bunu da atlatırız. işin içinden çık, biz onun yanındayız Ekonomiye bak, burada çay içerken çayın parasını nasıl öderiz diye düşünüyoruz. ekonomi Bu tür. Daha önce 5-6 kişi birlikte giriyorduk mağdura şimdi 10-15 kişi giriyoruz doymuyoruz. Nasıl olur? İşte bir boğa, 60 bin lira ve bunun içinden nasıl çıkacağız? Aslında artık fedakarlık yapmayı düşünmüyorum.”

“BİR BARDAK ÇAY 5 LİRA GİDEMİYORUM”

Bir vatandaş, “Yarı zam yapmışlar. Recep Tayyip Erdoğan Rize’ye geldi, çaya zam verdi ve o zamma göre vatandaş da yarı yarıya artırdı. O çay 5 lira ve değerli” dedi. .Bak burada dışarıda oturuyorum, içeri girince bir çay içiyorum, içmem lazım” dedi.

Borçka kasabı, “Bizim et fiyatlarımız kemiksizde 300 lira, kemiksizde 260 lira ve biz kıymayı o şekilde satıyoruz. Vatandaşlar düştü ve ödemelerde sıkıntı çekiyoruz, yani anlayabileceğiniz gibi işler o kadar iyi değil.” konuştu.

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu