Haber

Silifke’de Guava Hasadına Başlandı

– Mersin’de tropik meyve guava hasadına başlandı

MERSİN – Mersin’in Silifke ilçesinde emekli ziraat mühendisi Mustafa Levent tarafından yetiştirilen, anavatanı Güney Amerika ve Hindistan olan meyvelerin kralı ve kraliçesi olarak adlandırılan guava meyvesinin hasadı başladı. Bir kilo guava 15 liraya alıcı buluyor.

Tropikal ve subtropikal birçok meyvenin yetiştiği Silifke’de 10 yıl önce guava fidelerini toprağa kazandıran ve Türkiye’nin ilk guava üreticisi olan Levent, yaklaşık 12 ton eser üretmeyi hedefliyor. Bu çalışmaların hasadına başlayan Levent, meyvenin özellikleri ve kullanım alanlarından bahsetti.

Dünyada 110 çeşit guava bulunduğunu ve 14 çeşit guava ürettiğini belirten Levent, “Bahçem Türkiye’de bir ilk olduğu için geleceğin yetiştiricilerine örnek bir bahçe. Çünkü narenciyeden memnun değildik. , Farklı meyve türleri aradım ve bu meyveyi buldum. Yetiştirilmesi kolay ve kaliteli. Şu anda bine yakın ağacım var. Ben de fidanları kendim yetiştiriyorum ve insanlara ücretsiz dağıtıyorum. Bu güzel meyvenin ülkemize kazandırılmasını ve gelecekte meyve suyu sektörü için çilek kadar değerli olmasını istiyorum” dedi.

Guavanın tamamen doğal bir ürün olduğunu vurgulayan Levent, guavanın dünyadaki en popüler meyve suyu maddesi olduğunu, bu ürünün kemoterapi gören kişiler üzerinde de olumlu sonuçlar verdiğini söyledi.

Guava meyvesinin gıda ve kozmetik sektöründe yaygın olarak kullanıldığını vurgulayan Levent, likopen içeriği yüksek olan meyvenin kanser türlerine karşı korumanın yanı sıra birçok hastalığa da uygun olduğunun kanıtlandığını belirtti.

Guavanın taze olarak tüketildiğini, sağlık açısından oldukça yüksek oranda likopen içerdiğini, ayrıca reçel, tatlı ve turşu yapımında da kullanıldığını kaydeden Levent, hoş aroması nedeniyle meyve sularında da sıklıkla kullanılabileceğini kaydetti.

Özellikle Rus vatandaşlarının guava tükettiğini belirten Levent, “Silifke’nin iklimi uygundu. Yıllar geçtikçe bin ağaca tırmanmak için uğraştım. Yurt içinde tanıtımını ve satışını yapmaya başladım. Hoş bir doğal meyve tadı var. Vitamin ve mineral bakımından güçlü içeriğe sahip bir meyvedir.Her meyve gibi.Bazı hastalıklara iyi gelir.Likopen içeriği yüksektir.İçerdiği mineral ve vitaminler vücuttaki probiyotikleri destekler.Korunma açısından değerlidir. Hastalıklara neden olur. Sevilen ve keskin bir kokusu vardır. Dünyada en çok meyve suyu muhafaza edilmektedir. Eylül ayında başlayan hasadımız kasım ayına kadar devam edecektir” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu